logo Skeleton site Skeleton site

Naambord voor overleden militair Tom Krist

07 april 2022

Bij de brug Heukelomseweg is donderdag 7 april het naambord van Eerste-Luitenant Tom Krist officieel onthuld. Hij overleed in 2007 aan verwondingen die hij opliep tijdens zijn missie in Afghanistan.

het naambord van Tom Krist bij de brug Heukelomseweg

In het bijzijn van de ouders van Tom Krist, familie, vrienden, zijn oud-peloton en medewerkers van Defensie, Veteranen Platform en Rijkswaterstaat vond de officiële onthulling plaats. Vanwege de coronamaatregelen is de onthulling enkele keren uitgesteld. Burgemeester Weterings heeft samen met de zus van Tom, Renée Krist, het naambord van Eerste-Luitenant Tom Krist onthuld. 

Bruggen en viaducten

Het Ministerie van Defensie heeft in 2019 samen met het Veteranen Platform en met medewerking van Rijkswaterstaat een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten in Nederland te vernoemen naar militairen, die tijdens hun inzet voor buitenlandse missies zijn omgekomen. Ook een tweetal militairen en inwoners van onze gemeente kwamen niet thuis van een missie. Het betreft Eerste-Luitenant Tom Krist en Korporaal Kevin van de Rijdt.

Gemeente Tilburg heeft toestemming gegeven twee bruggen te vernoemen. De brug Heukelomseweg heeft de naam van Eerste-Luitenant Tom Krist en brug Abcoven die van Korporaal Kevin van de Rijdt te geven. In 2020 zijn de naamborden op de bruggen bevestigd. Zo bieden de bruggen een blijvende en passende herinnering aan hen die zich voor de veiligheid van anderen onvoorwaardelijk hebben ingezet.

Tom Krist

Tom wordt geboren op 4 februari 1983 in Tilburg en groeit op in Berkel-Enschot. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als 1e luitenant ingedeeld bij het Pantserinfanteriebataljon. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Tom naar Afghanistan gezonden, in het kader van de Nederlandse deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF). Deze internationale missie is in eerste instantie opgezet om de Afghaanse bevolking te ondersteunen in de wederopbouw van hun door oorlog geteisterde land. Niet alleen de Amerikaanse interventie die in oktober 2001 volgde na de aanslagen van 11 september, maar ook het Taliban-regime daarvoor, de burgeroorlog en de interventie van de Sovjet-Unie in de jaren zeventig hadden diepe, permanente schade achtergelaten in Afghanistan.

De internationale troepenmacht van ISAF wordt eerst in Kabul, maar later in heel Afghanistan ingezet en raakt spoedig verzeild in een gewapend conflict met terugkerende Taliban-troepen en andere militante groeperingen. De Nederlandse troepen worden met name in de centrale provincie Uruzgan ingezet.

In juli 2007 raakt Tom tijdens patrouille op een drukbezochte bazaar in Deh Rawod ernstig gewond aan zijn hoofd, nadat daar een bloedige zelfmoordaanslag heeft plaatsgevonden. Naast de dader komen daarbij zeventien Afghanen, onder wie twaalf kinderen, om het leven. Tom en drie andere gewonde Nederlandse militairen worden met spoed behandeld in een hospitaal. Buiten bewustzijn en in kritieke toestand wordt hij overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Daar bezwijkt hij aan zijn verwonding op 12 juli 2007. Tom is 24 jaar geworden en wordt thuis in Berkel-Enschot begraven.