logo Skeleton site Skeleton site

Subsidie, sparen of lenen?

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen de energierekening. Maar er is wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken.

Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in de kosten. En er zijn leningen met gunstige voorwaarden die je kunnen helpen als je te weinig spaargeld hebt. Een overzicht van alle landelijke, provinciale en gemeentelijke regelingen is te vinden op Energiesubsidiewijzer.nl.

Subsidie

Ben je eigenaar en bewoner van een koopwoning? Dan kunt je gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je kunt de subsidie aanvragen na een investering in een warmtepomp, zonneboiler, warmtenetaansluiting of isolatiemaatregelen. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Spaargeld

Voor energiebesparende maatregelen kun je je spaargeld inzetten. Dat is het meest voordelig qua rendement. Heb je dat niet of wil je het bewaren voor andere zaken? Dan kan je wellicht geld lenen.

Geld lenen

Lenen kost uiteraard geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Tegenover de kosten van de lening staan lagere energielasten. Afhankelijk van de energiemaatregel en jouw huidige energieverbruik kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En is je lening afgelost, dan blijf je profiteren van de besparing.